El passat mes de desembre, els combatents d’Estat Islàmic, el grup jihadista que ja controla àmplies zones territorials de l’Iraq i de Síria, va aconseguir rodejar completament la ciutat de Sinjar, al nord iraquià. Els residents kurds de creença yazidita d’aquesta ciutat muntanyosa situada a cinquanta quilòmetres de la frontera siriana van ser massacrats. Molts d’ells van protagonitzar un penós èxode a través de les muntanyes. D’altres, van quedar-hi atrapats. Però no derrotats. El autors del reportatge «Rodejats per Estat Islàmic» van ser transportats en helicòpter fins a Sinjar i van conviure amb els seus habitants. Han estat testimonis privilegiats de la seva lluita per la seva supervivència i per conservar la seva terra. El reportatge és el resultat d’aquesta resistència davant la barbàrie.
La resistència armada contra Estat Islàmic a Sinjar procedeix de diversos països i de militàncies diverses. Però tots estan units contra l’enemic comú. Entre els combatents hi ha ciutadans germans kurds procedents tant de Síria com de Turquia, cristians i musulmans. Fins i tot un ciutadà de nacionalitat nord-americana que va contactar des del seu país amb la resistència a través de Facebook.
En un univers de lluita armada dominat per homes, «Rodejats per Estat Islàmic» és testimoni de la presència compromesa de dones kurdes, peixmergues, en la primera línia del front. I del seu esforç per convèncer els homes de la importància de fer-se respectar com a dones, amb igualtat de drets i condicions.
La vida quotidiana continua a Sinjar entre duríssims combats diaris. Entre els testimonis dels crims comesos per Estat Islàmic, trobem, en els habitants que s’han quedat a la regió, la voluntat ferma de desafiar la milícia integrista de Daesh (acrònim en àrab d’Estat Islàmic), que vol aniquilar i destruir per sempre la seva forma de vida.